Kuřecí kung pao – zvládnete si jej připravit doma?

Oblíbená pochoutka čínské kuchyně, kterou jsme si velmi rychle oblíbili. Zkoušeli jste někdy připravit v pohodlí domova pravou čínskou kuchyni? Nebojte se toho, stačí pár surovin a dobrých rad a výsledek bude zaručeně stát za to!

Jak recept vznikl?

Podle legendy žil byl jeden pekingský úředník jménem Ting Pao Čen, jehož úřední jméno bylo právě Kung Pao. Vzhledem ke své důvěryhodnosti byl jednoho dne pověřen návštěvou provincie S’čchuan, aby dohlédl na místní administrativu.

Místní jej jednoho večera pozvali na jídlo a aby jej uctili, připravili na jeho počest honosnou hostinu. Jemu ale nejvíce zachutnaly kuřecí kousky s paprikou sladkokyselé ostré chuti. Kung Pao navštívil zmíněnou provincii několikrát a pokaždé si dával pouze toto jídlo. Na jeho počest dostala tato kombinace název dle jeho jména – tedy Kung Pao.

Co budete potřebovat k přípravě?

  • Půlku vejce, které rozšlehejte v misce
  • Čerstvou chilli papričku (zpravidla se používá pouze její jedna polovina)
  • 150 g kuřecích prsou bez kosti
  • 50 g arašídů
  • Olej na smažení
  • Tmavou sójovou omáčku (4 polévkové lžíce)
  • Solamyl (1 lžíce)
  • Rýžové víno (1 lžíce)
  • Sůl (pouze špetka nebo třetina malé lžičky)
  • Mleté chilli (pouze na špičku nože)
  • Cukr (1 malá lžička)
  • Špetka glutasolu
  • Voda nebo vývar
  • Prkénko a ostrý nůž na maso
  • Pánev wok s poklicí
  • Krabičky na potraviny
  • Menší misky
  • Kastrol s cedníkem

Všechny suroviny si připravte co nejblíže sporáku, abyste je měli po ruce -> samotná příprava receptu na Kung Pao je totiž velmi rychlá. Suroviny si můžete nachystat buď do malých misek nebo použít třeba dózy na jídlo. Kouzlo je zkrátka v tom, abyste dokázali dát na pánev téměř v jednu chvíli skoro všechny ingredience a neztráceli čas hledáním koření v kuchyňských skříňkách.

Nakrájejte maso na kostičky o hraně zhruba 1 – 2 cm, smíchejte s vejcem a máčeným škrobem. Dle tradiční receptury byste měli maso promíchávat s vejcem a škrobem rukou. Proto se hodí mít po ruce krabičku na jídlo, ve které budete celou směs zpracovávat, než ji dáte „na oheň“. Na pánev wok nalijte cca půl litru oleje a nechte jej rozpálit tak, aby se z něj začalo kouřit. Masovou směs zprudka osmažte na rozpáleném oleji a jakmile se zatáhne (zbělá), tak celý obsah pánve přeceďte přes cedník do hrnce.

Trochu rozpáleného oleje, který máte v hrnci, nalijte znovu na pánev. Teď budete vlastně pražit zbylé suroviny, ale stále bez masa. Přidejte tedy arašídy, chilli papričky, mleté chilli a po pár sekundách i sójovou omáčku, cukr, glutasol a víno. Zprudka je opražte na velkém plameni, zhruba na půl minuty.

Základ máte hotový. Teď už stačí přidat vývar, případně znovu trochu sójové omáčky a dát zpátky do pánve také kuřecí maso.

Zcela záměrně jsme nemluvili o míchání. Maso i další suroviny by se při přípravě měly na pánvi pouze „prohazovat“. Pokud si ale v tomto ohledu nevěříte, mějte raději po ruce i vařečku.

Další články autora

Komentáŕe

- Komerční sdělení -PR článek

Mohlo by Vás zajímat